Bahan- bahannya
- 3 pot kecil beras biasa (brasmathi pun boleh) Ikut perut koranglah nak letak berapa
- 1 sudu minyak sapi
- 1 sudu susu pekat
- Rempah (bunga lawang, kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih)
- Garam secukup rasa
- 1 Bawang besar dihiris
- Minyak untuk menumis
- 2 helai daun pandan
- 1 Sudu sos tomato
- 1 inci halia diketuk
- Pewarna~ikut suka korang
Cara-caranya
- Basuh beras & sukat air macam masak nasik biasa
- Panaskan minyak untuk menumis
- Masukkan bawang & rempah & halia & daun pandan. Tumis sampai naik bau
- Kemudian masukkan sos tomato, susu, minyak sapi & garam.
- Sudah menggelegak masukkan bahan tadi dalam periuk nasi pastu kacau sebati
- Setelah nasi agak kering cucukkan lidi bersama pewarna tadi ke dalam nasi. Biar sehingga setengah jam baru korang kacau.
JUAN: Dari sepinggan terus jadi tiga. Warghhh, gemukla aku nanti!
1 ulasan:
Mak aku kata, menda ni macam nasik beriani. Betul ke?
Catat Ulasan